Sunday, January 06, 2008

"Rakkaalla lapsella monta nimeä..."Saanko esitellä:
AINO VILMA ELENA
melkein kaksi kuukautta vanha peikkotyttömme.

Aino on Elias Lönnrotin keksimä nimi Joukahaisen sisarelle. Vanhassa kalevalassa (1835) oli teksti vielä muodossa "Joukahaisen ainoa sisar". Nimi oli yleinen jo 1800-luvulla.

Vilma on lyhenne nimestä Vilhelmina ja nimi pohjautuu miehennimeen Vilhelm. Vilhelmin alkuperäinen merkitys on "lujatahtoinen kypäränkantaja. Suomessa nimi Vilma löytyy jo kansanvalistusseuran kalenterissa vuodelta 1882.

Elena taas on se kaikkien tuntema kreikkalainen nimi, joka merkitsee "loistavaa". Samaa alkuperää lienee kreikkalaisten auringonjumala eli Helios. Alunperin kreikan kielessä on ollut nimen edessä äänne, joka on aikojen saatossa tipahtanut nimestä pois. Elena on ollut Helena-nimen seurana almanakassamme vasta vuodesta 1995, kun taas Helena löytyy almanakoistamme jo vuodesta 1705 saakka.

Siinä nimien "etymologiaa"; nimiä löytynee suvustakin jonkin verran. Ja viimeinen etunimi on "muunnos" äitini nimestä!

7 comments:

TiinaR said...

Onnea peikkotytölle ihanasta nimestä :)

Hannaliini said...

Onpa kauniilla peikkotytöllä kaunis nimi!

Riikka said...

Oi kuinka kaunis nimi

Sari said...

Ihana nimi ja suloinen tyttö!

Ina said...

Oooj, kuinka ihana!! Oikein tulee vauvakuume.. :-)

manteli said...

Kiitokset kaikille kommentoijille! Kaunis on nimi myös omasta mielestäni ja kompromisseista huolimatta (tai niiden ansiosta).

Isoveikka ja siskotkin tykkäsivät - nyt sitten maistellaan nimiä itsekin kun pidimme ne lähisuvulta ja kummeiltakin salassa h-hetkeen saakka. Myös käytännön syistä - lopullinen päätös venyi lähes viimeiseen viikonloppuun...

CresceNet said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.